Nápoje na svatbě

nápojový catering

Na co se připravit, když chcete mít na svatbě nápoje ve vlastní režii

Když Vám přistane svatební oznámení ve schránce, zpravidla se potěšíte z lásky dvou lidí, ale určitě Vás nenechá chladnými ani vidina příjemné zábavy a dobrého jídla a pití. To zkrátka ke každé svatbě patří. I ta láska údajně prochází žaludkem.

Avšak dobře pohostit zpravidla několik desítek lidí je pro většinu snoubenců výzva, se kterou se setkají ve svém životě poprvé. Sepsali jsme pro Vás proto informace, které by Vám měly pomoci se tohoto úkolu zhostit bez větších obav. A protože jde o značně obsáhlé téma a my Vás jím nechceme příliš přesytit, rozhodli jsme se v tomto článku nejprve zaměřit na tekutou část svatební hostiny.

 Pokud máte svatbu v hotelu, penzionu či restauraci zkrátka tam, kde je podávání jídla a pití na denním pořádku, pak je pro Vás vše mnohem jednodušší. S provozním zařízení zpravidla celkem jednoduše vyladíte obědové menu, složení jídel na raut i jejich cenu. Předem je Vám tedy i známa částka, kterou za jídlo budete hradit. U konzumace nápojů je však situace trochu složitější a nikdy ji předem neodhadnete.  Účet na pití můžete redukovat tím, že:

  1.     nabídnete jen určité typy nápojů a vyřadíte tím konzumaci dražších položek na nápojovém lístku
  2.     předem stanovíte maximální částku za nápoje a necháte se informovat před a při jejím dosažení.

Můžete samozřejmě kombinovat oba způsoby. Nejlevnější, ne však nejjednodušší varianta je, že se do nápojového cateringu vrhnete na vlastní pěst. Můžete ulehčit svatebnímu rozpočtu, ale musíte se velmi dobře připravit a obrnit proti případným komplikacím. Netrápí Vás pak možná tolik otázka „Kolik peněz to bude stát?“, ale více Vám bude vrtat hlavou „Co všechno musíme koupit? A kolik?“. Je samozřejmě nepříjemné, když pramen jistého druhu, který popíjíte celý večer, náhle vyschne. A nedej bože, když jich dojde hned několik. Všichni totiž víme, jak neopatrná kombinace různých druhů alkoholu může dopadnout.

 Přinášíme proto pár tipů, které Vám pomohou sestavit nápojový lístek.

Tvrdý alkohol. Nekupujte různé druhy alkoholu v malém množství. Raději popřemýšlejte, které druhy alkoholu jsou v rodině a v okruhu Vašich přátel nejoblíbenější. Chybět by neměl zástupce destilátů (nejčastěji vodka či slivovice) ani likérů (Fernet, Becherovka či Jagermeister). Běžně je doplňují zástupci z řad rumů a whiskey.

Pivo. Zpravidla si na svatbě vystačíte s jedním druhem piva ve výčepu. Bude to pro Vás jednodušší i kvůli chlazení, dalšímu příslušenství a zásobování. Máte-li však kamarády s dostatečným pivním zázemím, můžete svatebčanům dopřát i volbu z více druhů.

Víno. Abyste uspokojili vášnivé vinaře, minimálně byste měli nabídnout bílé i červené, nejlépe v suché i sladší variantě. Častěji dominují vína bílá než červená, co do počtu byste se tedy měli přiklonit právě k té populárnější barvě v okruhu Vašich přátel a rodiny.

Přípitek. Zde je často řešení jednoduché. Nemusíte řešit příliš variant, snad jen tu nealkoholickou pro děti a zapřísáhlé abstinenty. Můžete zvolit šumivou (Prosecco, sekt) nebo sladší (Cinzano, Martini) variantu.  Pro příznivce etikety a správného stolování doporučujeme neopomenout použití vhodné sklenky dle zvoleného druhu alkoholu.

Voda a studené nealko. Nic neutiší žízeň tak jako voda. Naplňte ji do velkých nádob, přidejte plátky citrusů a třeba mátu nebo meduňku. Nejlepší jsou ty s kohoutkem, které umožní snadnou obsluhu. Pokud nemáte nádobu, vystačíte si i se džbánky či karafami. Vždy je dobré k založené vodě rovnou postavit i dostatek skleniček. Pro milovníky sladšího pití určitě vybavte svůj nealko bar o evergreen jakým je třeba kofola, malinovka či další perlivé limonády. Vděčné jsou i větší džbánky s ovocnými džusy.

Teplé nápoje. Připravujete letní svatbu a předpovědi ukazují teploty kolem 18 °C? Doplňte rychle zásoby čajů a kávy, půjdou na odbyt. Káva přijde k chuti i v teplejším počasí nebo jako ranní vyprošťovák. Ať už si zapůjčíte speciální kávovar s funkcí na cappuccino a další mléčně kávové dobroty nebo využijete třeba „kapslových“ kávovarů, nezapomínejte přistavit k ruce cukr, mléko, lžičky a vhodné nádobí. K čaji můžete nechat nachystat i citrón a med.

A ještě jeden malý tip. Jakmile budete znát složení Vašeho tekutého svatebního arsenálu, využijte nějakého grafického editoru nebo třeba stránek canva.com a připravte Vašim hostům přehledný a tématicky laděný nápojový lístek. Ať už v restauraci či na zahradě je fajn si u stolu pohodlně rozmyslet, co si dáte – bez nutného okukování otevřených lahví a luštění vinných etiket.

Pokud na svatbě nemáte profesionální cateringovou firmu a nejde o žádné stravovací zařízení, myslete také na to, že veškeré pití je nutné do něčeho nalít. Plastová varianta je sice jednoduchá, ale ne příliš slavnostní, neekologická a často ani ne ta nejekonomičtější (může být jako doplňková třeba po půlnoci, kdy už nikdo umývat nádobí nebude).

Cateringové firmy běžně nabízí i možnost zapůjčení nejrůznějšího vybavení či skla, můžete se proto vydat i touto cestou. Nezapomínejte ani na chlazení. Jelikož se drtivá většina svateb odehrává za teplého počasí, je potřeba dobře promyslet uchovávání a nachlazení alkoholu. Pokud zrovna nemáte k dispozici vinný sklípek, myslete při plánování na dostatečný prostor v lednicích a mražácích. Neprohloupíte ani s větším počtem elektrických prodlužek.  A pokud na Vaší svatební garden party nechcete za bar postavit svědka, maminky snoubenců ke dřezu a svědkyni nechat sbírat a odnášet špinavé nádobí, promyslete i to, kdo se o všechny tyto činnosti bude starat. Na svatbě o 60ti hostech takový úkol jedna či dvě osoby dostatečně elegantně nezvládnou. Nesmí chybět tekoucí voda, houbičky na nádobí, mycí přípravky, otvíráky a vývrtky. Potěší brčka, led a nějaký ten plátek citrusu. Hodit se budou i různé tácy na roznášení panáků a sběr skla. Nezapomeňte na náhradní ubrusy, pokud zdobí tabuli a stoly s pohoštěním. Také smetáček, lopatka, hadry a pytle na odpadky nejsou k zahození.

Jistě v průběhu čtení našeho článku si říkáte: „No jo, ale KOLIK čeho?“. To Vám bohužel nikdo přesně nedokáže říct, stejně jako počasí zůstává do poslední chvíle překvapením. Ani provozní v té nejlepší hospodě Vám přesně nepoví. Pokud máte známé v hospodě a je možné si některé nápoje zkrátka zapůjčit a uhradit pouze zkonzumované množství, našli jste ten nejefektivnější způsob, jak naložit s financemi na nápojový catering.

Pokud takové štěstí nemáte, pomůže Vám k výpočtu možná tento článek ze serveru Svatbona: https://www.svatbona.cz/mnozstvi-alkoholu-na-svatbu/.

Plánujete svatbu nad 60 lidí? Pak catering svépomocí opravdu hodně zvažte. Zabezpečit pití, zařízení a vše kolem pro takto velký počet lidí už chce hodně času a pečlivých příprav. Určitě plně nespoléhejte ani na samoobsluhu hostů. Málokdo se dobrovolně místo zábavy postaví ke dřezu a bude se snažit umývat hory nádobí.

PIP_0613

Comments are closed.