Svatební hostina

svatební hostina

Plánujete svatební hostinu/raut? Tady si přečtete, na co se připravit.

Nedávno jsme připravily článek o tekuté části svatební hostiny. Dnes zaměříme pozornost do talířů. Při výběru vhodného svatebního menu, rautu a sladkostí Vám pravděpodobně bude vrtat hlavou „Co, kolik toho a za jakou cenu?“

První křižovatkou, na které se ocitnete, bude zřejmě Vaše svatební místo. Jinak budete řešit jídlo v restauraci a jinak zajištění pohoštění v prázdné stodole nebo na louce.

Restaurační a podobná zařízení

Hostí Vaše svatební místo běžně větší počet strávníků? Pak Vám odpadá řešení stolů, skla a dalšího příslušenství. Nemusíte ani hledat brigádníky na obsluhu, to vše Vám provozní daného zařízení jistě nabídne v ceně hostiny.

Chcete společně servírovaný oběd, nebo Vás více láká představa svatebního rautu? Obojí má něco do sebe. Servírovaný oběd je náročnější na personál i rychlost výdeje společného jídla. U velkých svateb se běžně stává, že zatímco novomanželé lehce hendikepovaní děravou lžící mají polévku snědenou, na konci svatební tabule ještě polévka nedorazila. TIP: U polévky lze při menším personálu doporučit servírování polévky v terynách.

Svatební raut pro velký počet lidí má úskalí v prostoru. Musí být dobře dostupný, a i tak se u něj pravděpodobně vyskytnou fronty. Naštěstí při podávání ve vhodném zařízení pokrmy zbytečně nevychladnou. Podle hygienické vyhlášky (137/2004 Sb.) platí, že jídlo nemůže být udržováno teplé a podáváno déle než 4 hodiny[1]. Pokud máte tedy v restauraci kolem 14. hodin „obědový raut“ měla by obsluha menu později obměnit (byť v praxi zpravidla nedojedené jídlo úplně nezmizí a často jej tam najdete i delší dobu než 4 hodiny). Je dobré proto počítat také s večeří. Může jít o jinak složený raut, grill či kombinaci. Ve večerních hodinách si zpravidla přichází na své milovníci tataráků.

Svatební oběd

Dnes už ubývá svíčkové ve prospěch lehčích a snáze stravitelných alternativ. Zpravidla jde o plátky masa (panenka, kachní prsa) například s bramborovou přílohou. Kvalitní restaurace Vám zvládne připravit i více variant obědového menu, servis je však komplikovanější a může docházet k časovým prodlevám. Doporučujeme v takových případech viditelně označit, komu je který pokrm určen. Často se jedná také o obědovou alternativu kvůli různým dietním omezením (lepek, vegetariánství apod.) nebo zkrátka jde o odlišné chuťové preference. Nezapomínejte ani na přítomnost dětí na svatbě. Jednak volbou vhodného pokrmu, ale i třeba usazení do dětské židličky (alespoň do 18 m věku) či na podsedák.

Svatební raut

Při tvorbě konkrétní skladby rautu existují různé možnosti a každé zařízení má svůj zavedený postup. Můžou Vám nabídnout seznam jídel – od řízečků, steaků, burgerů přes saláty, mísy až po různé guláše či polévky a Vy si vybíráte „zaškrtáváním“. Takový seznam určitě s provozním zařízení ještě konzultujte, poradí Vám, jaký je nejlepší poměr teplého a studeného jídla. Jinou možností jsou třeba předdefinované varianty rautů, kdy se balíčky liší jak ve složení, tak v ceně (částečné úpravy jsou pak většinou dohodou možné). Odpolední/večerní raut zpravidla bývá kolem 400-500g jídla na osobu. Cenově se pohybuje cca od 350 – 800 Kč/os. Cenové rozpětí je velké, záleží na lokalitě, cenách dodavatelů i nákladnosti rautových jídel. Jako minimální množství masa se uvádí cca 150 – 200 g na osobu.

Sladké

Počty sladkého nejsou nijak složité. Na cca 50 hostů bystě měli počítat s cca 5 – 8 kg svatebních koláčků. Při nákupu či pečení zákusků obvykle postačí cca 3 ks na osobu.

Ve vlastní režii?

Díky cateringovým firmám je možné pohodlně pořádat svatební hostiny ve starých stodolách, na zahradách nebo jiných místech, kde je alespoň dostupná elektřina a tekutá voda. Velké množství cateringových firem nemá problém dovézt vše – od párty stanu, nábytku, svatebního prostření až po dezertní lžičky. V takových případech však počítejte ve svatebním rozpočtu s poměrně značnou cenou za pronájem veškerého vybavení, které je potřeba dovézt, nachystat, obsluhovat a následně uklidit. Jestli však potřebujete pouze dílčí služby, opět platí, že co ušetříte na penězích za pronájem, musíte kompenzovat energií na zařizování. Pokud Vám kamarád doveze pivní sety, strejda gril spolu s prasátkem a prarodiče mají hospodu a jsou schopní Vám zapůjčit nádobí a náčiní, pak se můžete pustit do plánování svatební veselice ve formě gril/garden párty třeba u Vás na zahradě. Ale pozor! Pouštíte se do organizačně nebezpečných vod, je proto dobré mít možnost se opřít o dostatečně početnou posádku z řad rodiny a přátel.

Mnohé z toho, na co nezapomenout z vybavení, bylo řečeno již v prvním článku. K jídlu samozřejmě nesmíte zapomenout nádobí (v nouzi papírové tácky, můžou se hodit třeba u grilu). Myslete na ubrousky, naběračky (na polévku či omáčky), obracečky, ostré nože a mističky na saláty. Také tácy, talíře či etažéry na sladké. Ke svatebnímu dortu tác, velký nůž, sklenku s vodou a případně ubrousek (při krájení se budou hodit).

TIP: budete-li mít patrový dort, nezapomeňte předem pohlídat, zda se Vám vejde do lednice – nejen na výšku, ale i šířkou podnosu!

Pokud hodně šetříte a rádi byste nachystali i část jídla sami, máme pro Vás pár tipů. Sami se však do ničeho velkého nepouštějte, pár dní před svatbou budete v jednom kole a tím nemyslíme točení se kolem plotny!

1) Svatební koláčky – napečte (ještě lépe nechte napéct) s několikatýdenním předstihem a šup s nimi do mrazáku. Vydrží. Stačí den předem nechat pomalu roztát a ráno ve svatební den budou k nakousnutí!

2) Sladké – poproste babičky a další rodinné pekařky, aby Vám připravily něco dobrého do sladkého koutku. Informujte je také o tom, v jakém duchu svatba bude a jakých teplotách budete uskladňovat. Pokud si chystáte část hostiny sami, dá se předpokládat, že v létě nebudete mít dostatek chladných prostor.

3) Guláš – dělá Vaše budoucí tchýně ten nejlepší guláš na světě? Pak ji svěřte v pátek úkol, aby guláš na druhý den připravila (a nebude se Vám ani při přípravách plést, kde nechcete J). Myslete však již při přípravách na kotlík, ve kterém guláš budete moci ohřát a nechat jej k dispozici svatebním strávníkům (elektřina nutná).

4) Utopenci a nakládané sýry – další dobrota, která se na českých (nejen) nízkonákladových svatbách může objevit. Lze je připravit s velmi slušným předstihem

5) Uzené maso – máte-li někoho z řad rodiny či přátel, kdo pravidelně udí, zkuste ho oslovit. Jde o sytou pochoutku nenáročnou na servírování.

6) Kýta, prase, krůty – nebo cokoli dalšího, co můžete točit na grilu, svěřit jedné (s pomocí motorizace) či dvěma osobám, které se grilování věnují a přijedou i k Vám a nestojí tolik jako velká cateringová firma. Grilovaným masem potěšíte a zasytíte kupu lidí. Nezapomeňte určitě na přílohy – pečivo, nakládaná zelenina, omáčky a dipy. Máte-li vyšší počet hostů, počítejte určitě i s dalším teplým jídlem (guláš, řízky či cokoli dalšího „nachystaného“). Maso se okrajuje postupně a hladová fronta na jídlo není nejoblíbenější vzpomínkou žádného svatebčana.

Jídlo by na svatbě nemělo dojít. Alespoň ne před koncem hlavní párty (to může být někdy mezi 22:00 a 1:00 hodin – v závislosti na výdrži a počtu hostů). Pokud se tak stane, je dobré mít zálohu. Jste-li blízko velkého města, může Vás zachránit dovoz pizzy z pizzerie nebo i další jídla přes různé aplikace jako damejidlo.cz apod. Není nic snazšího než v 8 večer objednat 10x pizzu. Plánujete svatební veselí až do ranních hodin na Vaší rodinné chatě? Myslete na snídani! Potěší nějaký ten plech buchet, káva a pro alkoholem těžce stižené svatebčany vývar a kinedryl.

Byl Vám tento článek užitečný? Připojte se do naší FB skupiny Svatební nápověda a dozvíte se spoustu další informací, které se vám budou hodit.

[1] Vyhláška 137/2004 Sb. Teplé pokrmy určené k přímé spotřebě se podávají bezprostředně po výrobě, nejdéle však 4 hodiny od dokončení jejich tepelné úpravy. Do této doby se započítává čas potřebný pro konečnou úpravu pokrmů, plnění do přepravních obalů, rozvoz a přepravu. Pokud nelze tuto časovou podmínku pro výdej zajistit, pokrmy pro výdej se postupně dovářejí nebo se regenerují pokrmy zchlazené, popřípadě zmrazené.

Comments are closed.